FIPORC referma la seva consolidació com a fira familiar i temàtica del porc a les comarques gironines

FIPORC referma la seva consolidació com a fira familiar i temàtica del porc a les comarques gironines

18 / Febrer / 2024

S’han organitzat més d’una vintena d’activitats durant els dos dies de fira a Riudellots de la Selva

 Més d’un centenar de voluntaris i les entitats locals es bolquen cada any en l’organització


L’onzena edició de FIPORC de Riudellots de la Selva ha tancat les portes aquest diumenge refermant la seva consolidació com a gran fira de temàtica del porc de referència a les comarques gironines. Un any més la bonança meteorològica viscuda aquest cap de setmana han propiciat una gran afluència de visitants durant els dos dies de fira. A falta de fer el recompte oficial es calcula que han passat per Riudellots més de 17.000 persones, una xifra similar a la de l’any passat. 

“FIPORC és més que una fira. S’ha convertit en un revulsiu pels veïns i entitats del Riudellots de la Selva, on més d’un centenar de voluntaris es bolquen de ple en l’organització des de la primera edició. L’èxit de la fira és seu i de les entitats i empreses patrocinadors, sense els quals no seria possible”, ha destacat el regidor de Dinamització Econòmica, Lluís Barnés.    

La programació de FIPORC va iniciar-se divendres amb una jornada tècnica dedicada a la tomografia computeritzada en la producció de carn de porc, a càrrec d’Albert Brun, i la maduració com estratègia per donar valor afegit a la carn de porc, a càrrec de la Dra. Núria Panella, investigadora de l’àrea d’indústriesalimentàries de l’IRTA, i s’ha allargat fins aquest diumenge amb una àmplia programació pensada per gaudir-la amb tota la família.

Durant tot el cap de setmana l’àrea de tast gastronòmics’ha omplert de gom a gom així com els diversos tallersi exposicions. L'àrea de tast gastronòmic ha compartit protagonisme amb l'escenari de demostracions i exhibicions del procés d’especejament i elaboració d'embotits a càrrec de diversos voluntaris del poble i els comentaris d’experts en la matèria i del cuiner radiofònic Pep Nogué, que ha retransmès en directe des de FIPORC la seva secció “l’Arca de Nogué” del programa El Suplement de Catalunya Ràdio. La Comissió de Festes s’ha ocupat del bar de la zona de tast on s’hi ha pogut menjar tota mena de productes com ara greixons, carn de perol, embotits, carn a la brasa, ventresca, botifarres, galtes, el deliciós arròs del cuiner David Sanglas així com diversos plats i postres de la Cuina de Sils i de productors locals. 

Fiporc ha comptat també amb l'exposició “El Fiporc de Mireclick”, de la dioramista Mireia Gómez Ortiz que ha permès als visitants viure el Fiporc i els voltants de Riudellots, des del punt de vista d'un Playmobil.

La inauguració oficial de FIPORC va tenir lloc dissabte, amb la tradicional tallada de fuet, a càrrec del conseller d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya, David Mascort, acompanyat de de l’alcalde Josep Santamaria, del regidor responsable de la Fira, Lluís Barnés, del diputat de Cultura, Jordi Camps, del President del Consell Comarcal de la Selva, Martí Pujals i la delegada territorial del Govern a Girona, Laia Cañigueral. La inauguració va comptar amb l’acompanyament de la Colla Gegantera de Riudellots i l’actuació musical de les Veus del Cric. 

Sobre Fiporc

FIPORC va néixer l'any 2014 a Riudellots de la Selva amb la voluntat de consolidar-se com a fira temàtica de referència a Catalunya, posant en valor tot el que envolta el món del porc on, a Riudellots, s'ha convertit en un dels principals eixos econòmics i símbol identitaride la població.

Val a dir que actualment a Riudellots de la Selva, segueixen arribant, diàriament, més de 25.000 porcs per ser transformats en diversos productes alimentaris, on la indústria càrnia s'ha convertit en un dels principals motors de l'economia local convertint el municipi de Riudellots en el segon municipi d'Europa on hi passen més porcs al dia.

Des dels seus inicis la fira s’ha celebrat durant 2 dies de febrer, coincidint amb la temporada d’hivern quan amb l’arribada del fred, antigament es duia a terme la matança del porc en moltes cases rurals.  

Es tracta d’una fira de producte on l’eix vertebral és el porc i els productes que se’n deriven. A través de diversos espais repartits pel municipi es posa en relleu tot el cicle de vida d’aquest preuat animal, que tal i com diu la dita popular “del porc, tot s'aprofita”. La fira inclou també un mercat amb paradetes de petits productors i artesans que venen productes de proximitat. 

L’alcalde de Riudellots, Josep Santamaria i el regidor responsable de FIPORC, Lluís Barnés, han agraït de nou la l’incansable feina i implicació dels voluntaris que participen activament en l’organització de la fira, així com de les entitats que hi participen i de les empreses i institucions patrocinadores. 

Entre els objectius de FIPORC hi ha donar a conèixer als visitants la importància del sector ramader i empresarial i posar en valor una de les tradicions catalanes més antigues com és la matança del porc, fent gaudir al visitant d'una autèntica festa gastronòmica.

FIPORC està impulsada per l'Ajuntament de Riudellots de la Selva, la col·laboració d’un centenar de voluntaris, la majoria d’entitats locals amb el suport organitzatiu de l'empresa gironina Incatis, la Diputació de Girona i el patrocini de diverses empreses.